www.saveradiobulgaria.com
Харесайте страницата ни във Facebook, за да сте в течение на последните събития!
Close

Отзвук

Броят на езиците, на които Радио България произвежда програми, трябва да бъде съгласуван с Министерство на външните работи, Комисията по външна политика към Народното събрание и Президента на републиката, в съответствие с външнополитическите приоритети на страната.
Александър Велев
Генерален директор на БНР
Из концепцията на Александър Велев, представена пред Съвета за електронни медии, на конкурса за генерален директор на Българското национално радио през месец май 2016 г.
Уважаеми дами и господа, считаме, че решението да има или да няма продукция на чужди езици на БНР или на колко и кои езици да бъде тя не е административен прерогатив на поредното мандатно ръководство на БНР, а въпрос на външната политика на България, както и на нейната сигурност, в дългосрочен план.
Колегия на „Радио България“
Българско национално радио
Отворено писмо до българските институции от колегията на „Радио България“ по повод плановете на генералния директор на БНР да закрие структурата.
Ние трябва да отговорим на променената информационна среда. Преди години, когато оставихме „Радио България“ след 10-ти ноември, тогава все още информация се черпеше от радиото, телевизията и вестниците. В момента човек, който търси информация за и от България, може да я намери от много източници. И се оказва, че всъщност радиото дори не е най-желаният източник…
Александър Велев
Генерален директор на БНР
Разговор между Александър Велев, генерален директор на БНР, и Даниела Константинова, председател на редколегията на „Радио България“, в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“, излъчено на 1 юни 2017 г.
Няма условия за изменение на лиценза на излъчващото за чужбина на чужди езици „Радио България“.
Съвет за електронни медии
Юридическо становище от 6 юни 2017 г.
Генералният директор на БНР Александър Велев поиска изменение на лиценза, което да остави само програмите на турски в ефир, а за останалите чуждоезикови програми да закрепи завареното положение — излъчването им само в интернет.
Генералният директор на БНР се опитва с ефектен слалом между законовите текстове да се освободи от задължението да създава предавания за чужбина и да получи правото сам, респективно чрез управителния съвет, да решава как да действа след евентуалното изменение на лицензията.
Иво Атанасов
Член на Съвета за електронни медии
В публикацията „Радио България“ – само на турски?“ от 4 юни 2017 г. членът на СЕМ Иво Атанасов изрази безпокойството си във връзка с това, че поисканото изменение на лиценза е начин да се ликвидират езиковите редакции на „Радио България“.
Напълно подкрепяме изказаното в открито писмо на колегията на „Радио България“ становище, че „решението да има или да няма продукция на чужди езици на БНР или на колко и кои езици да бъде тя не е административен прерогатив на поредното мандатно ръководство на БНР, а въпрос на външната политика на България, както и на нейната сигурност, в дългосрочен план".
Отворено писмо
Съюз на българските журналисти
Съюз на българските писатели
Съюз на преводачите в България
Сдружение на испаноговорещите журналисти в България
Асоциация на журналистите франкофони в България
Фондация „Европа и светът“
В послание до 15 водещи държавни институции 6 професионални и обществени организации изразиха категоричното си несъгласие с неприемливите действия на генералния директор на БНР Александър Велев, целящи закриването на „Радио България“.
Радио България е официоз за чужбина. Посланици и различни официални представители на чужди страни могат да се доверят на тази информация, защото е проверена…
Радио България в своята философия представя страната като инвестиционна и туристическа дестинация…
Даниела Константинова
Председател на редколегията на „Радио България“
Разговор с Даниела Константинова, председател на редколегията на Радио България, и създателя на първия сайт на БНР Борил Караиванов в студиото на „еМисия България“, на телевизия BiT.