www.saveradiobulgaria.com
Харесайте страницата ни във Facebook, за да сте в течение на последните събития!
Close

Петиция

Уважаеми колеги, съмишленици и приятели!
Разчитаме на вашата подкрепа за една благородна и отговорна кауза!

С тази петиция нашата идея е не само да опазим Радио България, но и да спомогнем тази уникална многоезична структура да осъществи своя потенциал, като получи шанс да се оптимизира и развива в крак с последните тенденции на информационните платформи в интернет. България и Българското национално радио заслужават това! Ще работим за тази кауза и ще търсим отклик от институциите за това как статутът на Радио България да остане стабилен и независим от недалновидни решения.
Призоваваме ви да подкрепите усилията на редактори, журналисти, преводачи и институции против този деструктивен акт, който противоречи на интересите на българското общество и държавност!
Непозната у нас медия, отворена към света
Създадено през 1936 година и радващо се на аудитория във всички точки на света – от Австралия и Нова Зеландия, през Европа и Близкия Изток до Латинска Америка и САЩ – през цялата си история „Радио България“ непрестанно работи за популяризирането на българската история, култура, туризъм, народна, класическа и съвременна музика зад граница, като същевременно с това представлява балансиран поглед върху актуалните събития в страната и на Балканския полуостров.
Личностите, талантите
Един от пионерите на станцията е изтъкнатият български дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, теоретик на изкуството, писател, преводач и радиожурналист Петър Увалиев (Pierre Rouve). Именно „Радио България“ е дало на българската култура плеяда от изтъкнати преводачи, сред които Спас Николов, Венцислав Николов, Людмила Петракиева и мн. др. Един от директорите на БНР след демократичните промени, Александър Владков, е свързан с медията. А сред емблематичните гласове в програмите й са актьорът Джоко Росич и журналистката с международна кариера Ралица Василева.
Музика и фолклор от най-висока класа
Чрез „Радио България“ достояние на световната аудитория стават и много от нашите бележити музиканти и композитори, великолепният български фолклор, най-добрите ни спортни постижения и всичко, с което като българи можем да се гордеем.
Новото хилядолетие
През 2004 г. именно съдържанието на програмите на „Радио България“ са положени в основата на първия уебсайт на Българското национално радио. Сайтът е високо оценен, вкл. от чуждестранни специалисти, и печели няколко награди. След преустановяване излъчването на къси вълни през 2012 година аудио съдържанието на Радио България продължи да се разпространява единствено и само чрез интернет (с изключение на запазения ефир на турски език). От тогава до днес медията се управлява некомпетентно и недалновидно и вместо да се развива нейният сериозен потенциал, поредица от директори работят за нейното ликвидиране. Без оглед на нейната стратегическа роля в момента, Арабската редакция беше закрита окончателно още в края на 2016 година, а от 1 юни т.г. по предложение на генералния директор Александър Велев и решение на УС на БНР бе преустановено аудио съдържанието на многоезичната медия в интернет. С което „Радио България“ престана да бъде радио, а с това рискува да загуби не само аудиторията си, но и облика си.
Реформа
Предстои реорганизация на „Радио България“, която цели да ликвидира езиковите редакции на медията. По този начин ще бъде унищожена възможността България да бъде представена пред света на немски, френски, испански, сръбски, гръцки и албански, както и на български – със специфично съдържание за българската диаспора.

Оставащите езици – английски и руски – ще се слеят с основния новинарски поток в сайта на БНР, като просто представляват превод на вътрешните новини, често неразбираеми без контекст за слушателите зад граница, и без да създават автономно, специално насочено към чужденци съдържание.
Тревога
Става дума за ликвидация на национални, държавни структури, работещи за националния интерес на България. В контекста на предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз държавата губи единствения си официоз на няколко езика пред света.
Призоваваме ви да подкрепите усилията на редактори, журналисти, преводачи и институции против този деструктивен акт, който противоречи на интересите на българското общество и държавност!